Festivaalit

Festareille mutta minne?

Festarireissu tarjoaa lukijalle laajan tietopaketin Euroopan ja kotimaan parhaista festareista, ja siitä, mitä ottaa huomioon. Jos ainoa mielikuva festareista perustuu kaukaiseen muistoon nuoruudesta, on aika päivittää tiedot nykyaikaan. Valittavana on musiikkitapahtumia laidasta laitaan; telttamajoitusta, kaupunkifiilistelyä, maukkaita ruokaelämyksiä, rajua rockia tai koko perheelle sopivia tapahtumia. Ennen festarilippujen tilaamista kannattaa ottaa selvää millaiset festarit sopivat omalle kukkarolle, musiikkimaulle ja vaatimustasolle. Tervetuloa kesän laajimman festaripaketin pariin!

Festareille valmistautuminen

Onnistuneiden festareiden resepti on hyvä valmistautuminen ja tiedonhankinta. Tietotekniikan kulta-aikana lippujen varaaminen netin kautta on mutkatonta, ja tietoa on tarjolla yllinkyllin. Itselle sopivien festareiden löytäminen on kuitenkin kokonaisuus, jossa kannattaa ottaa monta asiaa huomioon. Suomessa festarit saattavat parhaimmillaan löytyä vaikka omasta kaupungista, jolloin majoitusongelmia tai matkustamista ei tarvitse pohtia. Suomessa lippujen hinnat saattavat olla korkeammat kuin esimerkiksi Baltiassa, mutta kustannuksia nostavat ulkomaille matkustettaessa matkalippujen hinnat.

Oma musiikkimaku ohjaa vahvasti päätöstä. Jos lähikulmilla on tarjolla vain humppaa, mutta oma mieltymys on raskaampaa, on aiheellista suunnitella silloin reissua kauemmas. Festareille kokoontuu paljon väkeä, joten turvallisuuskysymykset ja matkaseura tulee ottaa huomioon. Oikea varustautuminen tekee reissusta taatusti miellyttävämmän, ja aiheesta on hyvä lukea tarkemmin kappaleesta Mitä mukaan festareille? Festareille tullaan hakemaan oikeaa fiilistä, joka koostuu monesta elementistä. Ota huomioon ainakin seuraavat asiat ennen festarimatkan varaamista:

 • Tarkasta sääolosuhteet, ja varustaudu sen mukaan.
 • Vertaile esiintyjälistoja ja hintoja, osa esiintyjistä esiintyy useilla festareilla.
 • Varaa majoitus ajoissa, sillä hinnat nousevat sitä mukaa kun tarjonta vähenee.
 • Tee itsellesi budjetti kuluista.

Muista perusasiat

Festarikuume valtaa mielen kun liput on hankittu, mutta on parasta käydä läpi perusasiat ennen matkaa. Oman matkaseuran kanssa on hyvä tehdä suunnitelma, jossa otetaan huomioon turvallisuus, yhteiset pelisäännöt ja jaetaan hankittavat tavarat. Telttamajoituksessa jokaisen on turha raahata mukana samoja asioita, sillä tilat ovat pienet ja olosuhteet alkeelliset. Festerialueet saattavat sijaita kaupunkien ulkopuolella, joten on hyvä varautua matkaan käteisellä ja korteilla. Kaulapussit ja lukolliset matkareput ovat hyvä varkaussuoja.

Matkapuhelimen avulla on helppo olla yhteydessä kavereihin ja perheeseen, ja matkaan kannattaakin ottaa vara-akkuja. Keskikesän helteessä ei kannata unohtaa juomista ja syömistä, sekä faktaa, että tapahtuma-alueilla hinnat ovat usein korkeat. Mukaan pakatut eväät, kuten banaanit ja energiapatukat, ovat hyviä välipaloja kovassa menossa. Oma vesipullo pitää nestehukan kaukana silloinkin, kun oma suosikkibändi jaksaa tanssittaa bilekansaa. Lippahattu ja aurinkorasva suojaavat auringonpistoksilta ja palamiselta.

Miten valita sopivat festarit?

Jos takana on yhdet pieleen menneet festarit, ei kannata lannistua. Kyseessä on mitä todennäköisimmin väärä valinta, ei festarien sopimattomuus. Nykyisin festareita on joka lähtöön, joten on ihme ellei itselle löydy sopivia. Lue millainen meno on Belgian Tomorrowlandissa tai Kroatian Ultra Europessa? Onko Englannin Creamfields sopiva reivaamista rakastaville ja jorataanko Unkarin Sziget festareilla kesän kauneimmissa maisemissa? Suomessa tarjonta on laajentunut viime vuosina niin, ettei merta edemmäksi tarvitse aina matkustaa.

Festarit ovat saaneet ehkä aavistuksen huonon leiman kauhukertomuksilla muta-alueeksi muuttuneesta tapahtumapaikasta, loputtomista vessajonoista, huonosta safkasta ja liian vauhdikkaista juhlijoista. Festareiden ilme on viime vuosien aikana kokenut muodonmuutoksen, ja tarjolla on nykyisin hyvin hoidetut järjestelyt ja vaihtoehtoisia tapahtumia. Kaupunkifestarit ovat tulleet jäädäkseen, sillä moni haluaa ajaa raitiovaunulla keskustaan festareille, nauttia tunnelmasta ja saapua illaksi kotiin omaan sänkyyn. Tarkastele muutamia erilaisia festareita, joiden joukosta oma suosikki saattaa löytyä:

 • Flow – Helsingissä järjestettävät legendaariset kaupunkifestarit, jotka ovat jokaisen hipsterin unelma.
 • Ruisrock – Euroopan vanhimpiin festareihin kuuluva tapahtuma esittelee vuodesta toiseen kovan kattauksen esiintyjiä Ruissalon upeissa maisemissa.
 • Pori Jazz – Huippuartisteja ja kaupunkitunnelmaa.

Tietopaketti haltuun ennen festareita

Monilla festareilla on nykyisin hyvät ja kattavat nettisivut, joiden kautta saa paljon tärkeää tietoa ennen matkaa. Osalla festareista on myös oma sovellus, kuten Ruisrockilla, johon sisältyy aluekartta ja paljon faktaa tapahtumasta. Sen kautta voi laittaa hälytykset niille artisteille, jotka haluaa ehdottomasti nähdä, sillä yksi festarikansan suurimmista mokista on unohtaa nähdä ne bändit, joiden takia on matkaan lähdetty. Aluekartan avulla on hyvä selvittää tärkeimmät paikat.

Monilla festarialueilla on rajoituksia, kuten omien juomien vieminen alueelle. Monissa paikoissa juomat voi jättää narikkaan. Festaripaikan infopisteestä saa tietoa tapahtumista, ruokatarjonnasta, tarvittaessa ensiapua ja neuvoja. Löytötavarapisteestä voi kysellä mahdollisia kadonneita tavaroita. Useilla festaripaikoilla netin toimivuus voi rakoilla, joten mobiililiput kannattaa tallettaa puhelimeen hyvissä ajoin ennen alueelle siirtymistä. Festareilla oivallisista sovelluksista voi olla paljon hyötyä, mieti ennen reissua mitä näistä saattaisit tarvita reissun aikana:

 • Kartta- ja reittisovellukset
 • Kielenkääntäjä ulkomaan festereille
 • Mahdolliset festareiden omat sovellukset
 • Pelejä, äänikirjoja ja musiikkia matkan varrelle
 • Pakkaamiseen saa apua pakkaussovelluksista
 • Kulujen jakamiseen matkaporukan kesken sopii Splittr -jakaja

Kohti festareita

Kun päätös on tehty, on aika alkaa tehdä valmisteluja. Lue artikkelimme eri festerikohteista, varusteista ja suunnittele matkasi. Sen jälkeen voit alkaa hyvin mielin kuunnella festareille saapuvien esiintyjien biisejä nostattamaan matkakuumetta. Ulkomaalaiset festarit vaativat hieman enemmin suunnittelua, sillä eri maissa käytännöt vaihtelevat. Ulkomaille lähdettäessä on ensiarvoisen tärkeää tutustua festareiden sääntöihin, ja tarjontaan, jolloin on mahdollista välttää ikävät yllätykset. Varustelista on loistava tapa valmistautua tulevaan koitokseen. Kunnon festarikonkarit pakkaavat laukkuunsa automaattisesti festarihöpsötykset, kuten ylikokoiset festarilasit ja venyneen festaripaidan, mutteivat myöskään unohda allergialääkkeitään, sadetakkia ja kuivashampoota. Festareille saavutaa fiilistelemään samanhenkisten kanssa tunnelmasta, musiikista ja kesästä. Oman näköisten festareiden löytäminen on helppoa, jos vain jaksaa hankkia tietoa ja vertailla tapahtumia. Haluatko kuunnella indie-musiikkia elokuisessa yössä kävelymatkan päässä kotoa ja nauttia vegaaniruokaa vai luotatko perinteisen telttamajoituksen tunnelmaan ja tuttujen rockbiittien iskeytymiseen tajuntaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *