Baltian festivaalit

Koe parhaat festarit Baltiassa

Baltian maiden festivaalit ja kesätapahtumat ovat muutakin kuin pari keskiaikaisiin asuihin pukeutunutta näyttelijää Tallinnan vanhassa kaupungissa. Haluat sitten nähdä kevyttä musiikkia, kansanlauluja, paikallisten vähemmistökulttuurien juhlia, taidetta tai vain nauttia kesäöistä hyvässä seurassa, on Balttia täynnä toinen toistaan hienompia kulttuuritapahtumia. Avarra käsitystäsi lähialueistamme lomakohteina ja koe ainutkertaisia festarielämyksiä Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Balttian maiden festivaaleista pääsee nauttimaan niin urbaanissa sykkeessä alueen pääkaupungeissa kuin perinteisesti maaseutupitäjien pelloilla musiikkiesityksistä nauttien. Niin Tallinnassa, Riiassa kuin Vilnassa järjestetään myös merkittäviä taidefestivaaleja. Lisäksi Vilnassa juhlistetaan vuosittain klassista musiikkia ja kamarimusiikkia, Riiassa oopperaa ja Viron Viljandissa folk-musiikkia. Taide- ja viihde-elämyksiä löytyy Baltian matkailijoille kaikissa mahdollisissa genreissä.

Tallinnan laulujuhlat

Tallinnan laulujuhlat, viroksi Laulupidu, kannattaa jokaisen suomalaisen kokea kerran elämässään oppiakseen tuntemaan paremmin virolaista kulttuuria ja naapurikansaamme liikuttavia perinteitä. Laulujuhlat järjestetään nykyään joka viides vuosi, ja niihin kootaan virolaisista kuoroista kokoonpanoja esittämään isänmaallisia lauluja, pääosin 1800-luvulta. Vuonna 2019 150 vuotta täyttäneet laulujuhlat syntyivät aikanaan vahvistamaan virolaista kansallista identiteettiä.

Kansallismielisen ohjelmiston vuoksi laulujuhlien järjestäminen oli erittäin vaikeaa Neuvostoliiton aikana. Siksi 1980-luvun jälkeisistä laulujuhlista on tullut virolaisille tärkeä uuden itsenäisyyden ajan symboli. Juhlilla suurkuorot tulkitsevat ennakkoon valittua klassista tai kansanmusiikkiohjelmistoa. Esiintymispaikka on Tallinnan Laululava, jonne laulajat saapuvat 5 kilometrin matkan kulkueena väkijoukon katsellessa. Laulujuhlilla nähdään myös paljon virolaista kansantanssia.

Setomaan kuningaskunnan päivä – mystinen kansa Etelä-Virossa

Kaakkois-Virossa elävät setot eli setukaiset, 10 000 – 20 000 etnisen vähemmistön ryhmittymä. Setoilla on omia tapoja, kuten runonlaulanta-perinteen ylläpito ja eeppisiä muinaistaruja, joista esimerkiksi heidän heimoeepoksensa Pekko kertoo. Setojen kulttuuria juhlistetaan heidän omassa päivässään, jota vietetään Setomaalla elokuun ensimmäisenä lauantaina. Setomaan päivässä esitellään setojen perinteitä sekä valitaan Setojen kuningas vuodeksi kerrallaan.

Vilnan Kulttuurin yö

Liettuan pääkaupunki sykkii stimulaatiota yhden yön joka kesä, kun Kulttuurin yö valtaa sen kadut, sisäpihat, museot ja galleriat. Ympäri Vilnaa järjestetään lähes kaksisataa taide-edistystä ja näyttelyä, ja tapahtuma tuo kaupunkiin jopa 100 000 vierailijaa. Ensimmäisen kerran festivaali sulostutti Vilnan kesäyötä vuonna 2007, jolloin taidetapahtumia oli jo yhteensä yli 40.

Vilnan Kulttuurin yö on sateenvarjotapahtuma, johon eri kokoonpanot, organisaatiot ja yksittäiset taiteentekijät voivat ilmoittaa tapahtumansa. Ohjelmisto on siis vuodesta toiseen sekä runsas että erittäin monipuolinen. Kulttuurien yössä voi nähdä esimerkiksi sirkusta, runonlausuntaa, teatteria tai katutaidenäyttelyä. Esitykset pyritään tuomaan kirjaimellisesti Vilnan kaduille, mahdollisimman lähelle niin kulttuurin ystäviä kuin ohikulkijoita. Ohjelmisto on pääosin ilmaista.

Summer Sound Liepajassa

Latvian lounaisosan rannikkokaupunki Liepajaan saapuu aina elokuun ensimmäiseksi viikoksi yksi maan suurimmista pop- ja rockfestivaaleista, Summer Sound Festival. Ainutlaatuiseksi tapahtumasta Baltian alueella tekee sijainti – Liepajassa on valtava hiekkaranta, jolle festivaaliyleisö voi myös leiriytyä. Kaksipäiväinen konsertti tuo rannalle kaupungin parhaat bileet, sillä Summer Soundissa esiintyvät kiinnostavimmat latvialaiset yhtyeet monien ulkomaisten kiinnitysten lisäksi.

Summer Soundissa on vuosittaisia kävijöitä noin 20 000, mikä on paljon latvialaiseksi yleisötapahtumaksi Riian ulkopuolella. Pääkaupunkiin on matkaa Liepajasta peräti 220 kilometriä, mutta paikan päälle löytää helposti julkisen liikenteen avulla. Vuoden 2019 mielenkiintoisin ulkomainen esiintyjä festivaalilla oli Gogol Bordello, joka on kulttimaineen saavuttanut itäeurooppalaista punkfolkkia soittava, romaniperinteestä ammentava yhtye.

Viljandin Folk-musiikin festivaali

Rauhallisempaan musiikkimenoon mieltyneelle löytyy kesätapahtuma Viljandin kaupungista Keski-Virosta. Heinäkuun loppupuolella järjestetään kaupungin keskustassa ja läheisillä kukkuloilla Viljandi Folk Music Festival, joka on peräti nelipäiväinen konserttitapahtuma. Yhdeksällä lavalla nähdään yli sata esitystä, festivaalin nimen mukaan esiintyjät edustavat pääasiassa folkmusiikkia. Yksi esiintymislavoista, Vihreä lava, on yleisölle maksuton, samoin festivaalin yhteydessä järjestettävät musiikkityöpajat.

Viljandi Folk Music Festivalin kantavana ajatuksena on ollut folkmusiikin intiimiys. Akustiset soittimet ja editoimaton laulu tuo esiintyjän ja kuuntelijan syvään yhteyteen, jota vähäeleisellä tavalla emootioita tutkailevat sanat vielä vahvistavat. Festivaali haluaa tuoda esiin ideoita musiikin takana autenttisella tavalla. Tähän sopivat myös osana festivaalia toteutettavat luennot Yöyliopisto-konseptilla sekä runojen lausuntoesitykset.

Jotain muuta: Baltic Pride

2010-luvulla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paraati- ja mielenilmaustapahtumista, Prideista, on tullut valtavan suosittuja etenkin Amerikoissa ja Euroopassa. Entisen Neuvostoliiton alueella tapahtuma kohtaa aina välillä vastustusta, ja esimerkiksi Baltic Priden järjestäminen on joinakin vuosina jopa estetty turvallisuuteen vedoten. Tämä Baltian suurimpiin kuuluva ihmisoikeustapahtuma on kuitenkin saatu järjestettyä jo useampana vuotena peräkkäin.

Baltic Pride järjestetään vuosittain niin, että Tallinna, Riika ja Vilna vuorottelevat tapahtumapaikkoina. Pride-turistille Tallinnan tapahtuma on ehkä helpoin vierailukohde, sillä asenteet vähemmistöihin ovat kaupungissa Baltian vapaamielisimmät ja kulkue muistuttaa eniten länsimaista tuttuja Pride-tapahtumia. Kokemuksen vuoksi ja ennen kaikkea myös solidaarisuuden osoituksena voivat Riikan ja Vilnankin Baltic Pride olla käymisen arvoisia.

Lähellä ja kiehtovaa

Risteilyturismia, kylpylälomia ja tiettyjä korkeakouluyhteyksiä lukuun ottamatta suomalaiset ovat harmillisen arkoja tutustumaan Baltian maiden kulttuuriin ja viihdetapahtumiin. Syynä on varmaankin 1900-luvun miehitysaika, joka teki kulttuurinvaihdosta hankalaa. Baltiassa on kuitenkin festareita vaikka muille jakaa, niin tiedostaville hipstereille kuin kansanperinteiden ystävälle. Baltian kesätapahtumien mukaan voi suunnitella vaikka elämyksellisen auto- tai junamatkailuloman! Kokeile rohkeasti balttisia kesätapahtumia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *