Festivaalit

Mitä pakata festareille?

Shortseissa ja varvastossuissa kaatosateessa, telttaa ei saa pystytettyä kun siitä puuttuu kepit, uni ei tule kun aurinko nousee kolmelta aamulla ja leirintäalue on täynnä öisiä bileitä… Pahimmat festarikokemukset voi välttää kunhan pakkaa mukaan festarien oleelliset tarvikkeet, varautuu eri sääoloihin, eikä tee yleisimpiä pakkausvirheitä.

Festaripakkaamisen periaatteet

Festareille mennessä joutuu yleensä kävelemään, ja jos nukkuu teltassa tilaa tavaroille on hyvin vähän. Joten mukaan otettavat tarvikkeet on saatava pieneen tilaan, ja ne on voitava kantaa helposti koska usein on käveltävä kilometrikaupalla parkkialueelta leirintäalueelle. Kunnon rinkka on festareilla kävijän perusvaruste.

Rinkan lisäksi mukana tulee olla yöpymistarpeet eli makuualusta joka eristää kylmää, ja lämmin makuupussi. Kylmälaukku ja jäiset kylmäkallet ovat ehdottoman tarpeelliset juomille, samoin ruoille joiden pitää pysyä viileässä. Ja taskulamppu on välttämätön kun yöllä yrittää löytää telttaansa satojen muiden samannäköisten joukosta!

Huono sää on festareiden vihollinen

Olipa festivaali missä puolella Eurooppaa tahansa, sade ja kylmyys voivat aina yllättää. Jatkuva paleleminen tekee olon surkeaksi ja estää nukkumasta, joten lämpimänä pysymiseen kannattaa panostaa. Villasukat kannattaa olla mukana aina, ja lämmin huppari tai villapaita iltoja varten. Suomessa pipokaan ei ole liioittelua öisin.

Jos mukana on vain yksi vaatekerta ja se kastuu sateessa, loppufestari tulee olemaan viheliäinen. Vaatteita siis mukaan ainakin sen verran, että yhdet housut ja paita voivat kastua – usein myös keikoilla yleisön päälle suihkutetaan vettä, joten kastumisriski on suuri hyvälläkin säällä.

Kuinka pukeutua

Vaatteita siis mukaan muutamia kappaleita, mutta miten festareilla pukeudutaan? Ensinnäkin, hyvät kengät ovat oleelliset koska keikoilla sadat ihmiset tulevat hyppimään jalkojesi päällä, ja jos sataa, märät kengät ovat inhottavat ja kylmät. Maiharit ovat syystä klassiset festarikengät, jotka eivät tuhoudu pahimmankaan mutakylvyn seurauksena.

Muissa vaatevalinnoissa käytännöllisyys on tärkeintä, mutta tyyliä unohtamatta koska festarireissu ei kuitenkaan ole pelkkää telttailua luonnossa. Festareilla tyypillisesti istutaan maassa, joten minihame ei ole paras valinta, eikä vaaleat värit alaosassa. Uimapuku tai bikinit kannattaa laittaa alle, ja lakki päähän jottei pala auringossa.

Pieni reppu on ideaalinen festarialueella koska sinne voi laittaa juotavat, takin, jota luultavasti tarvitsee illalla, nenäliinoja (bajamajoissa harvoin on paperia) ja lisälaturin puhelimelle. Repun saa kätevästi selkään kun lähtee eturiviin bändejä katsomaan, mutta kannattaa valita reppu joka pysyy hyvin kiinni jottei se aukea tungoksessa.

Leirielämää

Teltassa nukkuminen kesällä meluisalla festarileirintäalueella on helpommin sanottu kuin tehty, mutta siihenkin on keinonsa. Silmät peittävä lappu on ehdoton koska aurinko nousee kesällä hyvin aikaisin, samoin korvatulpat jotka peittävät koko yön jatkuvan melun. Jos on sateen mahdollisuus, teltalle kannattaa ottaa mukaan muovinen katos.

Iso vesipullo tai kanisteri on ehdoton koska vesipiste voi olla matkan päässä eikä siellä halua jatkuvasti ravata. Kosmetiikat voi pakata pieniin pulloihin, ja kannattaa hankkia kosteuspyyhkeitä joilla voi putsata käsiään lähtemättä vesipisteelle asti. Eristysteippi on yllättävän hyödyllinen lisäväline jolla voi korjata vaikka repeytyneen teltan.

Muita tarpeellisia

Pullonavaaja, korkkiruuvi ja sytytin ovat yleensä tarpeen. Puhelimen akku loppuu varmasti, joten ota mukaan täyteen varattu lisälaturi ja sen johto. Vanha akustinen kitara on luksusväline jolla saa eloa leirielämään, ja tutustuu uusiin musikaalisiin telttanaapureihin. Samoin Bluetooth-kaiutin on ehdoton musiikin kuuntelua varten.

Aurinkovoide (spf 50) tulee tarpeeseen kesällä koska jatkuva ulkona olo polttaa ihon pilviselläkin säällä. Kannattaa myös investoida mikrokuituiseen matkapyyhkeeseen jonka saa pieneen tilaan ja joka kuivuu hetkessä. Ja jos olet aikeissa etsiä romanttista kumppania lämmittämään kylminä öinä, älä unohda kondomeja!

Juomat

Festareilla juomilla on tärkeä merkitys yleisen hyvinvoinnin kannalta. Suurempia lasipulloja kannattaa välttää rikkoutumisvaaran vuoksi. Monille festarialueille saa viedä omat juomat muovipullossa, joten kannattaa miettiä mitä sinne laittaa. Jos juo vain yhtä juomaa koko päivän, sen ei kannata olla kovin vahvaa.

Festariaamut ovat yleensä vaikeita huonosti nukutun yön jälkeen, joten fiksu reissaaja ottaa mukaan ison pullon limsaa tai kuplavettä. Sillä lähtee aamu liikkeelle, ja elämä alkaa taas voittaa. Kahvia ei festareilla saa kovin helposti joten kylmä kahvijuoma voi pelastaa muuten ankean aamun.

Ruoat

Festivaaleillakin on pakko syödä, mutta tulee todella kalliiksi jos joutuu ostamaan kaikki ateriat ruokakojuilta. Kylmälaukku on välttämätön juomille, ja sinne kannattaa jättää tilaa ruoille. Tuorejuusto, juustoviipaleet, makkaraviipaleet ja leipä ovat helppoa syötävää jotka pitävät nälän loitolla, samoin esim. valmislihapullat tai falafel-pyörykät.

Tonnikalasäilykkeet on myös käteviä, tosin silloin on otettava mukaan haarukka. Tiettyjä ruokia ei missään nimessä kannata pakata: banaanit, persikat ja päärynät ainakin menevät helposti mössöksi ja pahimmillaan pilaavat muutkin ruoat. Samoin näkkileipä murenee vääjäämättä. Ruisleipä kestää painetta eikä vanhene tai vetisty.

Erotu joukosta

Kun oleelliset tarvikkeet on pakattu, ota vielä jotain jolla erotut joukosta. Omalla logolla varustettu viiri tai lippu teltassa auttaa tunnistamaan sen ja tekee leiristä kotoisamman. Samoin vaatteet kannattaa valita niin että ylläpidät festareiden traditiota jossa kaikki saavat kerrankin näyttää siltä miltä haluavat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *