Festivaalit

Onnistunut festarimatka ulkomaille

Suomessa järjestetään joka kesä toinen toistaan parempia festivaaleja, mutta mikäli haluaa laajentaa kokemuspiiriään, voivat ulkomaiset festarit olla mielenkiintoinen kokemus. Kotimaisilla festareilla esiintyvät yleensä sen hetkiset Suomen huippuartistit mahdollisesti muutamalla kansainvälisellä nimellä höystettynä, joten ulkomaiset festarit tarjoavat varmasti vaihtelua tähän. Ulkomaisilla festareilla on kuitenkin moni muukin asia eri lailla kuin pelkkä artistikattaus. Tässä artikkelissa käsitellään huomioon otettavia asioita, kun suuntana ovat ulkomaalaiset festivaalit.

Festarimatkan suunnittelu

Kaikkia matkoja suunnitellessa aikainen lintu madon nappaa, mutta festarimatkaa suunnitellessa tämä on erityisen tärkeää. Koko matkan tarkoituksen ollessa festarit, ei virheille ole varaa. Normaalilla etelänmatkalla päiväretken peruuntuessa on yleensä kohtalaisen helppoa tehdä varasuunnitelma tai toteuttaa aiottu suunnitelma jonakin toisena lomapäivänä, mutta festarimatkalla tämä on harvoin mahdollista. Tämän vuoksi festarimatkan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja aloittaa se niin hyvissä ajoin kuin mahdollista.

Ensimmäiseksi tulee tietenkin päättää, mille festivaalille haluaa lähteä ja koska se järjestetään. Kun tämä on tiedossa, kannattaa ottaa selville tarkka ajankohta, koska kyseisen festivaalin liput tulevat myyntiin. Joillakin suosituilla festivaaleilla liput saattavat loppua kesken jo heti alkuunsa ja palvelimet ruuhkautua niin pahoin, että liput jäävät saamatta kokonaan. Suunnittelu kannattaakin aloittaa selvittämällä lippujen hankinta ja mahdollisesti odottaa, että liput ovat hankittuna ennen kuin jatkaa järjestelyjen tekemistä. Hyvä muistilista onkin:

 • Aloita suunnittelu hyvissä ajoin
 • Tee mahdollisimman kattava suunnitelma koko reissusta
 • Selvitä, koska haluamasi festarin liput tulevat myyntiin
 • Mikäli lähdet festareille jonkun kanssa, jakakaa vastuualueet

Matkan varaaminen

Kun festariliput ovat hankittuna ja mahdollinen matkaseura päätetty, on aika selvittää, kuinka kyseiseen kohteeseen pääsee matkustamaan. Riippuen missä maassa ja missä kaupungissa festivaalit järjestetään, voi matkustusvälineeksi valikoitua joko laiva tai lentokone. Laivalla matkustaessa aikaa perille pääsyyn kuluu yleensä hiukan enemmän kuin lentäen. Jos matka suunnataan Suomesta Viroon tai Latviaan ja mikäli itsellä on riittävästi aikaa käytössä, laiva voi olla hyvä vaihtoehto lentomatkustamiselle.

Muualla Euroopassa kuin Baltiassa järjestettäville festareille voi olla kätevintä mennä lentämällä kohdekaupunkiin tai sitä lähimpänä olevalle lentokentälle. Lentojen varaukseen pätee sama asia kuin festarilippuihinkin; hyvissä ajoin liikkeellä olemalla varmistat, että haluamallesi lennolle on vielä tilaa. Yleensä myös lentolippujen hinnat nousevat sen mukaan, mitä lähempänä lentoajankohta on. Lentoja valitessa voi joko katsoa lippuja suoraan lentoyhtiön sivuilta tai käyttää hakukonetta, joka näyttää usean eri lentoyhtiön lennot halutulle päivälle.

Majoitus

Majoituksen varaaminen kannattaa aloittaa miettimällä ensin omaa budjettia, haluaako majoittua kuin rokkistarat viiden tähden hotellissa vai onko mielessä kenties jokin huokeampi majoitusvaihtoehto. Hotellien hinnat nousevat yleensä suosittujen tapahtumien aikaan etenkin tapahtumapaikan lähellä, joten mikäli haluaa säästää rahaa majoituksessa, voi parempi vaihtoehto olla majoittua hiukan kauempana festareista. Hyvä vinkki majapaikan etsintään on mennä hakusivun karttanäkymään ja etsiä yöpaikkaa läheltä bussi- tai metropysäkkiä sekä tarkistaa pysäkkiaikataulut.

Majoituksen valintaan löytyy useita vaihtoehtoja. Joidenkin festareiden läheisyydessä saattaa olla myös mahdollisuus teltta- tai mökkimajoitukseen, mikäli on kiinnostunut yöpymään festaripaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Hotelleja voi etsiä erilaisilta hakusivustoilta. Näissä valittavana on myös karttanäkymä, ja sitä zoomaamalla saa näkyviin julkisen liikenteen pysäkkejä. Mikäli majoitus jonkun kodissa kiinnostaa, on esimerkiksi Airbnb hyvä vaihtoehto etsiä monenlaisia kohteita. Festarimatkan majoitusta suunnittelevan on siis hyvä pitää mielessä:

 • Hotellien vertailuun on kätevää käyttää hakukoneita
 • Edullisempaa majoitusta etsiessä voi käyttää karttaa ja julkisen liikenteen pysäkkejä apuna
 • Festareiden sivuilla voi olla yhteistyötarjouksia hotellien kanssa
 • Tarkista majapaikan sisäänkirjautumisaika varatessa

Festaripaikalla

Suurin osa festivaaleista on ulkoilmatapahtumia, joten yksi merkittävä tekijä on sää. Säätiedotusta kannattaa tarkkailla jo pakatessa reissua varten ja vielä uudelleen ennen tapahtumapaikalle lähtöä. Näin on helpompaa suunnitella pukeutumista festareille. Mukaan kannattaa joka tapauksessa ottaa keskikokoinen laukku tai reppu, jotta saa otettua mukaan vaihtovaatteita sään muuttuessa. Yleensä lämpötila laskee melko selvästi iltaa kohti, joten vaikka päivällä olisi helle, voi viimeisen esiintyjän jälkeen olla tarpeen lisätä vaatetusta.

Vaatteista kannattaa suosia kevyitä materiaaleja, jotka kuivuvat nopeasti sateen sattuessa ja mahtuvat pieneen tilaan laukkuun tarvittaessa. Monesti festarialueella on nurmi- tai hiekkakenttää, joka kannattaa pitää mielessä kenkiä valitessa. Tämän lisäksi festaripäivät ovat yleensä pitkiä, joten vaihtotennarit laukussa ovat myös hyvä idea. Sadeviitta kannattaa myös varata mukaan, sillä sateenvarjot ovat monessa paikassa kiellettyjä ja ehkä myös hieman hankalia käyttää. Festarilaukun sisältö voi olla esimerkiksi seuraava:

 • Vaihtovaatteita
 • Sadeviitta
 • Hattu ja aurinkolasit
 • Henkilöllisyystodistus (monesti ulkomailla tulee pystyä todistamaan henkilöllisyytensä pyydettäessä sakon uhalla) ja käteistä rahaa
 • Kosteuspyyhkeitä ja nenäliinoja, toimivat niin wc:ssä kuin meikin korjailussa
 • Majapaikan osoite paperilla

Muuta huomioon otettavaa

Jokainen festareilla Suomessakin käynyt tietää, että kun liikkeellä on paljon ihmisiä samaan aikaan, voi joutua jonottamaan. Ulkomaisilla festareilla kävijämäärät ovat usein moninkertaiset Suomen festareihin verrattuna, joten aikaa kannattaa varata runsaasti, sillä kukaan tuskin haluaa seisoa jonossa sillä välin, kun oma suosikkibändin keikka on menossa lavalla. Väkimäärä kannattaa ottaa huomioon kaikkea toimintaa suunnitellessa festareilla, olipa kyse sitten sisäänpääsystä, syömisestä, juomisesta tai wc:ssä käynneistä.

Kuten kaikkialla matkaillessa, niin myös ulkomaisilla festareilla kannattaa huomiota kiinnittää omaan turvallisuuteen. Paikallisista takseista voi yrittää ottaa selvää etukäteen; esimerkiksi mitkä ovat virallisia taksin logoja, joita kannattaa käyttää liikkuessa. Suuressa väkijoukossa reppu voi olla helppo kohde varkauksille, joten arvotavarat voi olla parempi pitää laukussa tai kaulapussissa. Mikäli on liikkeellä isommalla porukalla, kannattaa varmistaa, että jokaisella on tiedossa majapaikan osoite, tai sopia kohtaamispaikka, mikäli kaveri katoaa väkijoukkoon.

One thought on “Onnistunut festarimatka ulkomaille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *