Festivaalit Euroopassa

Suomen parhaat musiikkifestarit

Suomalaiset ovat suuria livemusiikin ystäviä sekä ahkeria konserteissa ja festareilla kävijöitä. Mikä olisikaan parempi tapa viettää aurinkoista kesäpäivää kuin nauttia ystävien kanssa livemusiikista ja iloisesta tunnelmasta kesän lukuisilla festareilla? Edes Suomen arvaamaton sää tai pieni sade ei onnistu lannistamaan festarifiilistä, kunhan festivaalien puitteet vain ovat kunnossa. Suomalaisten festarikävijöiden ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, sillä Suomen kesä on pullollaan erilaisia festareita. Tapahtumia löytyisi vaikka joka viikonlopulle, joten nähtävää riittää niin paljon kuin festareita vain haluaa ja jaksaa kiertää. Hyvän livemusiikin lisäksi festareille houkuttelee iloinen meininki, hyvä ruoka ja juoma sekä mahdollisuus tutustua uusiin avoimella mielellä liikkeellä oleviin kävijöihin, jotka matkustavat festareille jopa toiselta puolelta Suomea nähdäkseen lempiartistinsa.

Festareita löytyy todellakin joka lähtöön, sillä monilla pikkupaikkakunnillakin on omat festarinsa, ja uusia festareita perustetaan joka vuosi. Näiden lisäksi Suomesta löytyy useita rockfestareita, jotka säilyttävät suosionsa vuodesta toiseen vain kasvattaen kävijämääriään. Musiikkimaku on asia, josta löytyy paljon eroavaisuuksia ihmisten välillä. Tämä on huomioitu myös festareiden tarjonnassa, sillä jokaiselle löytyy varmasti sellainen festari vierailtavaksi, josta löytyy omaa korvaa hivelevää musiikkia. Musiikkivalikoimaa löytyy nimittäin aina klassisesta musiikista radion suosituimpiin pop-artisteihin. Myös iskelmämusiikin ja rankimmankin metallimusiikin ystävät löytävät itselleen sopivan vaihtoehdon Suomen festareiden laajan tarjonnan joukosta. Osa festareista pyrkii hankkimaan esiintyjälistalleen jokaiseen makuun jotakin, osa taas erikoistuu vain yhden musiikkityylin kuuntelijoihin, kuten Helsingissä järjestettävä metallikansaa houkutteleva Tuska-festivaali. Seuraavaksi löydät esittelyn osasta Suomen suosituimmista festivaaleista.

Ruisrock

Ruisrock on taatusti yksi Suomen legendaarisimmista rockfestivaaleista. Ensimmäinen Ruisrock järjestettiin nimittäin jo vuonna 1970. Ruisrock onkin yksi koko Euroopan ensimmäisistä yhtäjaksoisesti toimineista rockfestareista. Ruisrock on saanut nimensä tapahtuman sijainnin mukaan, sillä festivaalit pidetään Turun saariston Ruissalossa. Ruissalo on kaunis luonnon siimeksessä oleva alue, jossa artisteja päästään kuulemaan rantahietikolta käsin samalla ohi lipuville ruotsinlaivoille vilkutellen. Ruisrock on kolmipäiväinen festari, joka sijoittuu ajankohdaltaan heinäkuun ensimmäiselle viikonlopulle. Pitkästä iästään huolimatta tapahtuma vain kasvattaa suosiotaan vuodesta toiseen. Vuonna 2008 festari keräsi yhteensä 69 000 kävijää, kun taas vuonna 2018 kävijöitä oli 105 000. Festarista on tullut niin suosittu, että liput kannattaa hankkia etukäteen. Artistikattauksellaan Ruisrock yrittää tarjota jokaiselle jotakin. Suomen suosituimpien artistien lisäksi pääesiintyjinä ovat maailmankuulut nimet.

Ilosaarirock

Ilosaarirock on Ruisrockin jälkeen Suomen toisiksi vanhin rockfestivaali, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971. Myös Ilosaarirock sai nimensä sijaintinsa mukaan, sillä festari järjestettiin alun perin Joensuun Ilosaaressa. Vuodesta 1991 lähtien festarin pitopaikka on kuitenkin ollut Joensuun Laulunrinne. Ilosaarirock järjestetään aina heinäkuun toisena viikonloppuna, jolloin festaritunnelmasta päästään nauttimaan kolmen päivän ajan. Vaikka Ilosaarirock onkin yksi Suomen suosituimpia festareita, kävijämäärältään se kalpenee kilpailijalleen Ruisrockille. Vuonna 2017 Ilosaarirockissa vieraili kolmen päivän aikana yhteensä 67 000 kävijää. Festari on kuitenkin laajentunut vuosi vuodelta, joten sen suosio on vain kasvanut. Artistivalikoimaltaan Ilosaarirock on monipuolinen festari, jolla esiintyvät niin suomalaiset tunnetut pop-artistit kuin myös kansainväliset suuret rock-artistit. Ilosaarirock on saanut myös kansainvälistä tunnustusta huomioimalla ympäristöasiat juhlinnan lomassa.

Pori Jazz

Myös Pori Jazzilla on pitkä historia suomalaisten kesätapahtumien joukossa. Ensimmäinen Pori Jazz järjestettiin jo vuonna 1966. Nimensä mukaisesti Pori Jazz järjestetään Porissa, jossa suurin osa esityksistä sijoittuu Kirjurinluodon alueelle. Festarin pääkonserttipaikkana toimii Kirjurinluoto Arena, joka on suurin Suomesta löytyvä ulkoilma-areena. Areenalle mahtuu yhtä aikaa jopa 70 000 musiikin kuulijaa. Pori Jazz järjestetään heinäkuussa, ja festarin juhlinta kestää yli viikon ajan. Tunnetuimpien maailmanluokan artistien konsertit sijoittuvat kuitenkin kolmelle päivälle heinäkuun kolmannelle viikonlopulle. Festarikävijöiden iloksi Pori Jazzeilta löytyy myös pääsymaksuton alue, jolla kulttuurista pääsee nauttimaan täysin ilmaiseksi. Vuonna 2018 Pori Jazzeilla ja Suomi-Areenalla juhli yhteensä 343 302 vierailijaa. Nimestään huolimatta Pori Jazzeilta löytyy kuunneltavaa myös niille, jotka eivät jazzista perusta. Festareilla ollaan kuultu niin poppia, reggaeta, rockia kuin hip hopiakin.

Flow Festival

Flow Festival on hieman uudempi tulokas Suomen festaritarjonnassa, mutta siitä on nopeasti kasvanut yksi kaikkein suosituimmista kesän kulttuuritapahtumista. Flow järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004, ja se on etenkin kaupunkilaisten suosiossa, sillä festari järjestetään Helsingin keskustan tuntumassa Suvilahdessa. Musiikin lisäksi Flow panostaa monenlaiseen kaupunkikulttuuriin liittyvään tarjontaan sekä visuaaliseen taiteeseen. Näyttävyytensä lisäksi Flow tunnetaan myös erittäin laajasta ja tasokkaasta ruokavalikoimastaan. Flow-festareilla ei tarvitse syödä makkaraperunoita, vaan valintansa voi tehdä mitä erikoisempien ravintolatasoisten ruoka-annosten valikoimasta. Artistivalikoimaltaan Flow poikkeaa hieman muista Suomen suosituimmista festivaaleista, sillä radiossa eniten soitettuja suomalaisia artisteja ei festarin lavoilta löydy. Maailmalla tunnettujen ulkomaisten indie-artistien lisäksi Flowssa voidaan kuulla klubimusiikkia ja tutustua moniin uusiin tuntemattomampiin artisteihin. Flowsta pääsee nauttimaan kolmen päivän ajan elokuussa.

Weekend Festival

Weekend Festival on tämän listan uusin musiikkifestivaali. Ensimmäinen Weekend Festival järjestettiin Suomessa vuonna 2012. Suomen lisäksi Weekend Festivalin on voinut kokea myös Virossa ja Ruotsissa. Nuoresta iästään huolimatta Weekend Festivalilla on ollut Suomessa monta eri tapahtumapaikkaa. Festari on järjestetty Espoon Luukissa, Helsingin Kyläsaaressa ja Hietaniemessä. Vuonna 2019 Weekend Festival siirtyy Flow Festivalin jäljissä Helsingin Suvilahteen. Musiikkitarjonnallaan Weekend Festival hemmottelee erityisesti elektronisen tanssimusiikin ystäviä. Weekend Festivaleille pääsee juhlimaan heinäkuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *