Festivaalit

Suunnitelmissa festarikesä Euroopassa? Näihin festivaaleihin ihastut takuuvarmasti

Kesä on pullollaan mitä erilaisempia tapahtumia ja festareita. Useimmat festarikävijät suuntaavat tuttuun tapaansa kotimaisille festivaaleille eri puolille maata, mutta seikkailunhaluisimmat pakkaavat festarireppunsa ja ottavat suunnan Suomen rajojen ulkopuolelle, kohti Euroopan festaritarjontaa. Tämä avaakin ovet aivan uudenlaiseen festarikokemukseen ja -tarjontaan, joka huimaa monipuolisuudellaan. Esimakua ulkomaisista festareista voi hakea joko naapurimaista, kuten Ruotsista ja Virosta, tai suunnata rohkeasti kauemmaksi, aina etelä-Eurooppaan asti. Koska festarivalikoima on ymmärrettävästikin valtava, olemme koonneet tälle sivulle poimintoja Euroopan parhaimmista ja tunnelmallisimmista musiikkifestivaaleista. Olipa sinulla hakusessa sitten megaluokan festari, jonka lavoille kipuavat tämän hetken vetovoimaisimmat rokkarit, indiemusiikin “must go”-festari, jonne saavutaan ympäri maailman tai pogoilua huimissa maisemissa punk-musiikin tahtiin, eurooppalaisesta festaritarjonnasta löytyy tätä kaikkea. Alta löydät joitakin poimintoja suosikeistamme!

Primavera Sound (Barcelona, Espanja)

Primavera Sound on touko-kesäkuun vaihteessa Barcelonassa järjestettävä musiikkifestari, joka ainakin monelle indie-musiikin fanille on alkavan kesän ehdoton avausjuhla. Jo kahdeksantoista vuoden ajan Primavera on vakuuttanut kävijänsä monipuolisella artistivalikoimalla, kansainvälisellä tunnelmalla ja hyvillä järjestelyillä – unohtamatta tietenkään Barcelonan ihastuttavaa kaupunkia ja kevätaurinkoa, joka hellii paikalle saapuvaa festarikansaa. Itse festarialue keskittyy keskustan laitamilla sijaitsevan Parc del Forumin alueelle, jossa punoutuu yhteen urbaani satama-arkkitehtuuri, rantafiilis ja tämän hetken kuumimmat artistivieraat, oli kyse sitten indiemusiikista, popista, hip hopista tai ambientista. Primavera onkin jatkuvasti kasvattanut kävijämääräänsä; vuonna 2018 festareilla juhlisti yli 200 000 musiikin ystävää. Primavera ei ehkä ole festivaali edullisimmasta päästä, mutta siitäkin huolimatta festariliput on viime vuosina myyty loppuun ennätysajassa. Se kertoo paljon tämän festarin suosiosta yhtenä Euroopan parhaimmista.

Rock am Ring (Saksa)

Rock am Ring on kolmipäiväinen rock- ja metallimusiikin juhla, jolla on historiaa takana jo kolmenkymmen vuoden ajalta. Etenkin raskaamman musiikin ystäville tämä Saksassa järjestettävä festari on erittäin varteenotettava vaihtoehto, koska vuodesta toiseen festarin ohjelmistossa komeilee rock- ja metallikentän tunnetuimpia nimiä. Viime vuosina ohjelmistoon on hivutettu mukaan myös “kevyempää” musiikkia, joka on aiheuttanut hieman soraääniä joidenkin vakifestarikävijöiden parissa, mutta kaiken kaikkiaan pääpaino on edelleenkin siellä raskaammalla puolella. Omaa rosoisuutta tunnelmaan on lisännyt festarialue, joka viime vuosiin asti sijaitsi Nürburgringin moottorikilparadalla. Sittemmin festari on muuttanut uudelle paikalle, Mendigin lentotukikohtaan. Rock am Ringin kanssa samaan aikaan lähettyvillä järjestetään myös sisarfestivaali Rock in Park, jonka line-up on pitkälti sama kuin Rock am Ringin. Mikäli siis olet kiinnostunut rockin ja metallin täyteisestä viikonlopusta, suuntaa kesäkuun alkupuolella Saksaan!

Punk Rock Holiday (Slovenia)

Sloveniassa vuosittain järjestettävän Punk Rock Holidayn kanssa ei monikaan festari pysty kilpailemaan – ainakin mitä tulee festariympäristöön. Festaripaikka sijaitsee nimittäin Tolmin-nimisessä pienessä vuoristokylässä, joka tarjoaa kerrassaan upeat puitteet tälle sympaattiselle vaihtoehtomusiikin tapahtumalle. Alueen läpi virtaa Alpeilta alkunsa saava, turkoosina hohtava Soca-joki, joka tunnetaan festarikävijöiden parissa tuttavallisemmin “krapulan tappajana”, koska vuoristojokien tapaan, vesi on keskikesälläkin hyytävän kylmää. Oman lisänsä elämykseen tuo festarin leirintäalue, jota päihittää tomuiset peltomajoitukset mennen tullen. Kun teltan oviaukosta avautuu ihastuttavat näkymät joelle ja metsien peittämille vuorille, tietää olevansa yhdellä Euroopan ainutlaatuisimmista festareista. Elokuussa järjestettävä Punk Rock Holiday kestää kaikkiaan viisi päivää ja tarjolla on hyvä kattaus punk rockin keskeisimpiä nimiä ja uusia tulokkaita. Festariliput myydään usein jo alle päivässä loppuun joten kannattaa olla nopea mikäli haluaa kokea tämän ainutlaatuisen festarin.

Isle of Wight (Newport, Iso-Britannia)

Isle of Wight -festivaalista kuulee usein sanottavan, että kyseessä on eurooppalainen vastine legendaariselle Woodstockille. Tänä päivänä vertaus saattaa tuntua hieman kaukaa haetulta, mutta kyseessä on silti yksi saarivaltion suurimmista ja vanhimmista festareista, josta moni ottaa vauhtia kesän festarikauteen. Kesäkuun alkupuolelle sijoittuva nelipäiväinen Isle of Wight on kautta historiansa tullut tunnetuksi ikonisista esiintyjistään, jotka ovat tavalla tai toisella kirjoittaneet musiikin historiaa uusiksi. Vaikka kyseessä on kävijämäärällisesti iso festivaali, monien mielestä tunnelma on kuitenkin lähempänä lämminhenkistä pikku-festaria. Isle of Wight onkin palkittu moneen otteeseen maan parhaana musiikkitapahtumana. Eikä ihme. Moni lähtee nauttimaan Isle of Wightin saaritunnelmasta ja huippuluokan musiikista koko perheen voimin. Tapahtuman yhteydestä löytyy nimittäin myös lapsille suunnattua aktiviteettia ja jopa huvipuisto, jossa voi käydä piipahtamassa musiikkifestaroinnin lomassa.

EXIT-festivaali (Novi Sad, Serbia)

Vuonna 2000 ensimmäisen kerran järjestetty EXIT-festivaali on ehtinyt lähes 20-vuotisen historiansa aikana niittämään paljon mainetta ja palkintoja yhtenä Euroopan parhaimmista festivaaleista. EXIT järjestetään joka heinäkuu Novi Sadin kaupungissa, jonka historiallisille linnoituksen valleille tapahtuma levittyy. Linnoitus tarjoaakin mielenkiintoisen ympäristön festivaalille, jonka artistilista on yleensä pidempi kuin mitä festarijulisteeseen saa mahtumaan. EXITin tavoitteena onkin musiikin tahdittamana tuoda ihmisiä yhteen juhlistamaan festivaalin keskiöstä löytyvää aatetta, jonka tarkoituksena on demokratian ja rauhan vaaliminen niin Serbiassa kuin muissakin Balkanin maissa. Tässä festivaalissa on asennetta!

Eikä tässä vielä kaikki…

Yllä olemme esitelleet muutaman eurooppalaisen kesäfestarin, joihin kannattaa ehdottomasti lähteä nuuskimaan festaritunnelmaa mikäli siihen vain mahdollisuus tarjoutuu. Listaa olisi voinut jatkaa loputtomiin: kesäisin lähes jokaisesta Euroopan maasta tuntuu löytyvän toinen toistaan mielenkiintoisempia festareita. Naapurimaasta Ruotsista löytyy mm. Lollapalooza ja elektroniseen musiikkiin keskittyvä Summerburst, Norjan suuntaan matkaavien kannattaa taas ehdottomasti tsekata maan suurin festari Øya, joka järjestetään pääkaupungissa Oslossa. Hieman etelämmästä löytyy Tanskan legendaarisin festari, Roskilde, joka on monien suomalaistenkin kestosuosikki eikä Belgian Pukkelpopkaan ole hassumpi valinta vaihtoehtorockin ja popin ystäville.

Puhuttaessa parhaista festareista kyse on luonnollisesti makuasioista. Paras festari ei välttämättä tarkoita aina mittakaavaltaan isointa festaria, jonka lavoille marssii sen hetken myyvimmät artistit toinen toisensa perään. Päinvastoin. Usein jonkin tietyn musiikkigenren tai teeman ympärille rakennetut pienemmät festarit ovat tunnelmaltaan huomattavasti intiimimpiä ja persoonallisempia kuin suuria yleisöjä kosiskelevat jättifestarit. Yksi tällainen on esimerkiksi Bulgarian Rodobi-vuorilla järjestettävä Meadows in the Mountains -festari, jonne pääseminen on jo oma seikkailunsa. Vuorten syleilyssä festivaalikansa pääsee nauttimaan taianomaisesta tunnelmasta, joka yhdistelee musiikkia, joogaa ja ikimuistoisia auringonnousuja. Joillekin tämä on parasta, mitä kesältä ja festareilta saattaa odottaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *