Festivaalit

Sziget Festival – jättifestarit Budapestissä

Sziget on Unkarin pääkaupungissa, Budapestissä, järjestettävä musiikkifestivaali. Festivaalin nimi tarkoittaa suomennettuna saarta. Nimensä festivaali onkin saanut tapahtumapaikkansa mukaan, sillä Szigetiä juhlitaan Óbudansaarella, joka on noin kilometrin leveä ja viisi kilometriä pitkä saari Budapestin III piirissä. Sziget järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Nykyään se on yksi Euroopan suurimmista musiikkifestivaaleista, joka kerää kävijöitä ympäri maailman. Noin puolet festarivieraista tulee Unkarin ulkopuolelta, joista suuri osa saapuu Budapestiin juhlimaan läheisistä Euroopan maista. Szigetissä festivaalitunnelmasta pääsee nauttimaan oikein urakalla, sillä festarit kestävät kokonaisen viikon. Tämän viikon aikana eri lavoilla nähdään yli 1 000 esiintyjää. Sziget on saanut myös virallista tunnustusta, sillä eri tahot ovat rankanneet sen useina vuosina Euroopan parhaiden festareiden joukkoon. Kansainvälisyytensä ansiosta Sziget on helppo festarikohde myös suomalaisille vierailijoille.

Sziget on valtava festivaali joka vain kasvaa vuosi vuodelta. Vuonna 2018 festari veti alueelleen yhteensä 565 000 kävijää tehden huiman nousun edelliseen 496 000 vierailijan kävijäennätykseen verrattuna. Vuonna 2018 festivaali palkitsi yhdeksännen miljoonannen kävijänsä elinikäisellä ilmaisella festaripassilla. Musiikin lisäksi Sziget on paljon muutakin. Festari houkuttelee taitelijoita luomaan festarialueelle erilaista taidetta ja viihdykettä juhlijoiden iloksi, joten kuuloaistin lisäksi muitakin aisteja hemmotellaan. Festari panostaa myös ympäristöystävällisyyteen ja esteettömään festarikokemukseen kaikille vierailijoille. Szigetistä löytyy eko-leirintäalue, jolla käytetään vain aurinkoenergiaa, kierrätykseen on panostettu toden teolla, ja tupakoitsijoille jaetaan taskutuhkiksia, jotta tupakantumppeja ei heitettäisi maahan. Pyörätuolilla liikkujat on otettu monin tavoin huomioon ja heitä auttamaan alueelta löytyy vapaaehtoisia. Sziget lupaa kuljettaa pyörätuolin kanssa liikkuvat festarivieraat ilmaiseksi lentokentältä festarialueelle ja takaisin.

Miten sinne pääsee?

Suomalaisille helpoin keino matkustaa Budapestiin on tietysti lentää Budapestin lentokentälle. Suora lento Helsingistä Budapestiin kestää noin kaksi tuntia ja 20 minuuttia. Suoria lentoja Helsinki-Vantaan lentokentältä Budapestiin tarjoaa toistaiseksi ainoastaan Finnair, mutta jos on valmis matkustamaan vähän kauemmin ja vaihtamaan lentokonetta jossain Euroopan lentokentistä, muun muassa Norwegian, Lufthansa ja Wizz Air liikennöivät maiden väliä. Lentokentältä Szigetiin pääsee suoraan kahdella erilaisella linja-autolla, joista MiniBUD on festivaalin virallinen lentokenttäkuljettaja. Myös Budapestin kaupungin alueelta pääsee festivaalialueelle helposti joko paikallisjunalla, raitiovaunulla, taksilla tai meriteitse veneellä. Festivaalin valtava kävijämäärä on huomioitu myös julkisessa liikenteessä, sillä paikallisjuna ja raitiovaunu kulkee festareiden aikaan useammin kuin normaalisti. Paikallisjunaan lisätään myös ylimääräisiä vaunuja, jotta mukaan mahtuisi kerralla mahdollisimman moni festarikävijä. Muualta Euroopasta festareille pääsee kätevästi myös junalla.

Majoittuminen

Majoittuminen onnistuu helposti aivan tapahtumapaikan läheisyydessä. Sziget tarjoaa valtavan määrän erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Edullisin tapa majoittua on varata leirintäalueelta telttapaikka 95 euron hintaan. Alueelta löytyy useita eri teemalla varustettua leirintäaluetta, kuten italialainen ja ranskalainen alue, joista löytyy myös kyseisiä kieliä puhuvaa henkilökuntaa Euroopan eri maista tulevat vierailijat huomioon ottaen. VIP-leirintäalueelta löytyy jopa oma uima-allas. Leirintäalueelta löytyy myös valmiiksi pystytettyjä telttoja, jos oman teltan mukana tuominen tuntuu liian vaivalloiselta. Toinen edullinen ja hauska tapa majoittua on varata pikkuruinen pahvista tehty eko-teltta, joka on vedenpitävä ja mahduttaa sisälleen kaksi ihmistä. Jos makuualustalla nukkuminen ei houkuta, festari tarjoaa majoitusta myös useissa erilaisissa pienissä mökeissä, majoissa sekä pyöreissä, värikkäissä, sirkustelttaa muistuttavissa teltoissa, joista löytyvät sängyt. Festivaalin tarjoaman majoituksen lisäksi Budapestistä löytyy toki monenlaisia hotelleja ja hostelleja, joissa viettää yönsä.

Esiintyjät ja ohjelma

Szigetistä ei ohjelmaa puutu. Seitsemän päivän aikana festareilla nähdään yli 1 000 erilaisia musiikkityylejä edustavaa artistia. Musiikille on varattu jopa kahdeksan lavaa, jonka lisäksi alueelta löytyvät omat lavansa videoille ja dokumenteille, tanssille ja teatterille sekä sirkukselle. Illan viimeiset artistit aloittavat show’nsa viiden aikaan aamuyöllä, joten juhlia voi niin kauan kuin kunto vain kestää. Vuonna 2018 päälavalla nähdään huippusuositut artistit, kuten Ed Sheeran, Franz Ferdinand sekä Foo Fighters, joka on Szigetin viimeisen päivän pääesiintyjä. Artistikattaus on niin monipuolinen, että jokaiselle kävijälle pitäisi löytyä jotain mielenkiintoista nähtävää. Esityksiä on niin paljon, että valikoiman joukosta on valittava kaikkein kiinnostavimmat, sillä kaikkea ei ole mitenkään mahdollista ehtiä näkemään. Suomalaisista artisteista esiintyjälistalle on kiinnitetty maailmanlaajuista suosiota nauttiva pop-artisti Alma, jonka voi nähdä Mastercard Stage by A38:lla festarin viimeisenä päivänä, tiistai-iltana.

Lipputyypit ja mistä liput kannattaa ostaa?

Sziget on viikon kestävä festivaali, jolla voi halutessaan viettää koko viikon tai vain osan ajasta, sillä erilaisia lipputyyppejä on tarjolla useita. Festareille voi ostaa joko seitsemän, viiden, kolmen tai yhden päivän lippuja. Yhden päivän lippujen hinnat alkavat 75 eurosta, mutta hinnat vaihtelevat päivien mukaan. Kolmen päivän lipun voi ostaa mille tahansa kolmelle peräkkäiselle päivälle ja niiden hinta on 219 euroa. Viiden päivän festaripassi irtoaa 299 euron hintaan ja se on tarjolla kolmelle eri päiväyhdistelmälle. Koko viikon passin hinta alkaa 339 eurosta, mutta lipun voi ostaa myös osamaksulla, jolloin hintaa tulee reilu kymppi lisää. Varmin tapa ostaa liput on käyttää Szigetin omaa verkkokauppaa, jossa lippujen maksu hoituu luottokortilla. Lippujen katoamista postissa tai liian myöhään saapumista ei tarvitse pelätä, sillä liput toimitetaan sähköpostilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *