Festivaalit Euroopassa

Ultra Europe kutsuu Kroatiaan

Ultra Europe -musiikkifestivaaleja on järjestetty peräkkäisinä vuosina aina vuodesta 2013 lähtien. Se on samalla Euroopan osio maailmankuulusta Ultra Music Festival -tapahtumasta, joka on levittäytynyt historiansa aikana jopa 20 eri maahan. Joka kesä Kroatiassa järjestettävä Ultra Europe -festivaali on nykyään kolmipäiväinen ja sen aikana tapahtuman monille lavoille nousevat monet tunnetut house-, tekno- ja EDM-musiikin tähdet. Festivaalin päälavat sijaitsevat Splitissä, millä nähdään myös nimekkäimmät esiintyjät kolmen päivän ajan. Splitin päälavan ohella Ultra Europe -festivaalit kasvoivat vuonna 2015 Destination Ultra -juhliksi, jotka jatkuvat päätapahtumaa pitempään, jopa viikon ajan. Musiikkikansa pääsee tällöin ainutlaatuisiin juhliin Ultra Beach -rannalle Hvarissa, regattalaivajuhliin Bracissa tai useisiin muihin yksityisten tahojen järjestämiin oheistapahtumiin ympäri Kroatian rannikkoa. Destination Ultra -tapahtumalla on niin aloitus- kuin päätösjuhlatkin.

Ultra Europen pääjärjestö, Ultra Music Festival -tapahtuma, on niin ikään vuosittainen ulkoilmassa järjestettävä elektronisen musiikin festivaali ja sen pääpaikka on Miamissa, Floridassa. Ensimmäinen Ultra Music Festival järjestettiin jo vuonna 1999. Sen perustajat nimesivät festivaalit Depeche Mode -yhtyeen vuoden 1997 albumin, Ultran, mukaan. Ultra Europe on osa sen Ultra Worldwide -laajennusta, jonka avulla saman tyyppisiä festivaaleja on järjestetty Kroatian lisäksi muun muassa Etelä-Afrikassa, Etelä-Koreassa, Singaporessa, Meksikossa ja Brasiliassa. Ultra Music tekee myös yhteistyötä Ultra Recods -levy-yhtiön kanssa, joka on niin ikään keskittynyt elektroniseen musiikkiin. Joka vuosi heinäkuun puolessa välissä järjestettävän Ultra Europen vuoden 2019 pääesiintyjinä nähdään esimerkiksi Swedish House Mafia, Carl Cox, David Guetta, The Chainsmokers ja Armin van Buuren.

Ensimmäinen Ultra Europe oli vuonna 2013

Ultra Europe teki debyyttinsä Euroopassa heinäkuun 12. – 13. päivinä vuonna 2013. Se oli ensimmäisenä vuotenaan vain kaksipäiväinen festivaali, jossa oli kaksi lavaa Splitissä Poljud-stadionilla. Päätapahtuman jälkeen seurasi Ultra Beach -juhlat Hvarin saarella 14. heinäkuuta. Ensimmäisillä festivaaleilla esiintyivät muun muassa Adventure Club, Fedde le Grand, Avicii, Afrojack, Armin van Buuren ja Hardwell. Hvarin juhlissa nähtiin taas esimerkiksi Steve Aoki, Nervo, Dada Life ja Brass Knuckles. Festivaaleihin kerääntyi yli 103 000 kävijää ympäri maailmaa. Vuotta myöhemmin Ultra Europe laajeni kolmipäiväiseksi ja sen tapahtumapaikkana oli sama Poljud-stadion Splitissä sekä Hvarin saari. Kolmella Splitin lavalla esiintyivät muun muassa The Chainsmokers, Nicky Romero, Carl Cox, Blasterjaxx ja Tiesto. Ultra Europe ja Ultra Beach -tapahtumat keräsivät tälläkin kertaa yli 105 000 kävijää.

Vuodesta 2015 eteenpäin – Destination Ultra

Kolmas Ultra Europe tapahtuma kasvoikin kolmipäiväisestä musiikkifestivaalista koko viikon pituiseksi tapahtumaksi, jota alettiin kutsua myöhemmin yhteisnimellä Ultra Destination. Seitsemän päivän ajan järjestettiin useita tapahtumia ympäri Kroatiaa 9. – 15. heinäkuuta välisenä aikana. Ultra Destination alkoi alkujuhlilla Giraffe Palm Beach Housessa Splitissä. Festivaalien päätapahtuma, kolmipäiväinen Ultra Europe, järjestettiin myös Splitissä, jota seurasi regattaristeily Bracissa. Ultra Beach -rantajuhlat järjestettiin taasen Amfora Grand Beach -hotellissa Splitissä. Resistance-päätösjuhla pidettiin päivää myöhemmin Kroatian Visissä. Samat kaupungit ovat olleet festivaalin pääpaikkoina myös myöhempinä vuosina aina tähän päivään asti, vaikkakin festivaalitapahtumat ollaan voitu järjestää joissain muissakin hotelleissa tai klubeilla. Musiikkitapahtumien lisäksi Destination Ultra -festivaalin aikana järjestetään myös laivabileitä, jotka sisältävät hyvää musiikkia, tanssimista, syötävää ja juotavaa.

Lipunmyynti

Ultra Europe -tapahtumaan on saatavilla joko yhden päivän tai kolmen päivän lippuja, jotka vaihtelevat tavallisista lipuista aina VIP-tason pääsylippuihin. Liput tulevat myyntiin yleensä edellisenä syksynä, ja niitä myydään asteittain aina kesään asti niin, että halvimmat liput myydään loppuun melkein heti myynnin aloituksen jälkeen. Ennakkomyydyt liput ovat nimittäin noin 50 % halvempia kuin viime hetkellä ostetut. Destination Ultra -tapahtumaan taas voi ostaa koko viikon kaikki tapahtumat kattavan pakettilipun tai päivittäisiin juhliin erikseen omat lippunsa. Viikon mittaisten pakettilippujen hinnat alkavat noin 350 eurosta ja nousevat jopa noin 1 550 euroon asti. Kolmipäiväinen Ultra Europe -festivaalilippu maksaa 169 eurosta ylöspäin. Maailmanlaajuisissa Ultra Music Festival – tapahtumissa kiertäville on lisäksi Ultra Passport -lippu, jossa maksetaan viidestä festivaalista ja kuudenteen pääsee sisään ilmaiseksi.

Matkustaminen paikan päälle

Kroatian Split on helposti saavutettavissa useilla kulkuneuvoilla. Suomesta Splitiin lentää suoria lentoja, ja kaupungin lentokenttä on noin 20 kilometrin päässä sen keskustasta. Lentokentältä pääsee taas keskustaan helposti suoralla palvelubussilla tai vaikka hyppäämällä taksiin tai Uber-palvelun autoon. Niin ikään rannikon saarilta voi päästä Splitin lentokentälle paikallisilla lautoilla tai Uberboat-palvelun avulla. Kroatian sisäinen bussiliikenne on niin ikään erinomainen tapa matkustaa paikan päälle muualta maasta, esimerkiksi Zagrebista. Naapurimaiden pääkentät ovat niin ikään helpohkon matkustuksen takana, esimerkiksi Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungista Sarajevosta ajaa Kroatian rajalle viidessä tunnissa. Tällöin oman auton vuokraus voi olla myös oikea ratkaisu. Jos kävijä on ostanut Destination Ultra -liput, niin tällöin hänen pitää ostaa myös lauttaliput esimerkiksi Hvar- ja Brac-saarille. Se onnistuu kätevästi netissä.

Vinkkejä ensikertalaisille

Ultra Europe on sen kävijälle ainutlaatuinen kokemus. Festivaalikokemus on mukavampi, jos kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Vaatetuksen ja kenkien tulisi olla mahdollisimman mukavat ja sopivat eteläeurooppalaiseen kesäsäähän, joka on kuuma ja aurinkoinen. Lisäksi on hyvä tutustua sallittuihin ja ei-sallittuihin tavaroihin, joita festivaalialueelle saa tuoda. Kieltolistalta löytyy esimerkiksi reput, jotka eivät ole valmistettu läpinäkyvästä materiaalista. Täysi lista löytyy Ultra Europen virallisilta nettisivuilta. Kolmipäiväinen festivaali voi olla rankkaa keholle, jos juhlii rajusti ensimmäisestä päivästä lähtien, joten välillä on hyvä muistaa levätä. Niin ikään, jos jostain syystä poistut festivaalialueelta, et pääse takaisin kuin vasta seuraavana päivänä. Festivaalialueen kojuista löytyy kaikki tarpeellinen, jota kävijä voi päivän mittaan tarvita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *